Schurende gesprekken
Hoe ga je in de les om met moeilijke gesprekken over pittige maatschappelijke onderwerpen?
In drie bijeenkomsten gaan we aan de slag met vaardigheden die hierbij helpen. Als trainingsbureau kiezen we voor een langdurig leerresultaat. Dat betekent geen korte snack door middel van een inspiratiebijeenkomst. We gaan voor oefening binnen de training en tussen de bijeenkomsten door om nieuw gedrag écht eigen te maken. Deze training is ook mogelijk in XL-versie inclusief lesmaterialen, trainingsacteurs en een spraakmakend event: ‘In your face’, waarbij je tijdens een interactieve talkshow samen met collega’s en studenten de grenzen van het schurende gesprek leert te verkennen.
Lees hier een recensie uit het Noordhollands Dagblad over de ‘kick off’ van deze bijzondere aanpak bij Vonk met ruim 200 studenten en 30 docenten van de afdeling Zorg.
Voor wie
Voor docenten die willen leren een veilig klimaat in de klas te creëren waarbinnen alle meningen gegeven en ontvangen kunnen en mogen worden. Dat is het resultaat van deze training. We vullen de gereedschapskist van de docenten voor het omgaan met moeilijke gesprekken over pittige maatschappelijke onderwerpen in de les.
Inhoud in het kort
Bijeenkomst 1 focust zich jouw rol als docent. Je leert wat jij kunt doen om de groepsdynamiek en veiligheid te beïnvloeden en bevorderen in een groep. Door middel van onder andere de theorie van Tuckman leer je grip te krijgen op hoe een groep op elkaar en op jou reageert.
Tijdens de 2e bijeenkomst gaan we aan de slag met de verschillende maatschappelijke onderwerpen die in een klas naar voren (kunnen) komen. Je leert hoe jouw leerlingen/studenten op verschillende manieren kunnen reageren en hoe je hier mee om kunt gaan.
Tijdens de laatste bijeenkomst vullen we jouw gereedschapskist verder met gesprekstechnieken en werkvormen die een veilig gesprek mogelijk maken. Tussen de verschillende bijeenkomsten oefen in je in jouw praktijk met de opgedane vaardigheden.
Resultaat
Na het volgen van deze training kun jij gesprekken over moeilijke maatschappelijke onderwerpen voeren in en met je klas. Je hebt verschillende mogelijkheden om dit op een veilige manier aan te pakken en weet hoe je moet reageren op ongewenst gedrag.
Hoe ziet een training eruit?
Met een groep van maximaal 15 docenten werken we aan nieuwe kennis en vaardigheden. De trainingen kenmerken zich door veel interactie, variatie en ruimte voor vragen. Tijdens de trainingen wordt er altijd een koppeling gemaakt met de praktijk van de docent. Door middel van veel activerende oefeningen kan de docent het geleerde de volgende lesdag toepassen.
Al onze trainingen zijn maatwerk. Geen training is hetzelfde. We gaan uit van de aanwezige kwaliteiten van een team en voeren daarom eerst een intakegesprek.