en_GBEnglish (UK)
nl_NLNederlands en_GBEnglish (UK)

Priscilla van der Weerden, 29 jaar
Eigenaar, onderwijskunstenaar, eigen methode Nederlands voor het mbo; Taal Integraal, auteur bij Plot26, docent Nederlands

De afgelopen tien jaar heb ik mij ontwikkeld van allround docent Nederlands naar een docent met een missie: de groei van studenten zo goed mogelijk stimuleren, door de docent als dirigent van het leerproces te laten fungeren. Het talent van een student is slechts het startpunt en een eindpunt is er nooit.

Wanneer de student zich autonoom, competent en gewaardeerd voelt en daarnaast ook vertrouwen heeft in de docent en weet van hem verwacht wordt, dan kan de docent de coachende rol aannemen om het leerproces te stimuleren.

De vraag die me vaak gesteld wordt is: ‘Mooi streven, maar hoe dan?’

Simpel! Er is geen zaligmakende theorie, maar ik blijf wel streven naar motiverend leren en lesgeven, waarin ik de rol van zowel de student als de docent wil belichten. Ik ervaar succes als ik ontwikkeling zie en er is altijd ruimte voor ontwikkeling en dus succes!

Door middel van mijn eigen ervaring als docent en educatief auteur, gesprekken met collega’s, wetenschappelijke theorie en het belangrijkste aspect: de stem van de student, heb ik een opsomming gemaakt van aspecten die leerlingen motiveren tot leren. Deze aspecten zijn een goed uitgangspunt voor de start van een traject waarin we samen toewerken naar een concept dat aansluit bij jullie vorm van onderwijs, jullie type student en bij jullie als docenten. Ik ben geen adviseur die advies uitbrengt en weer gaat. Ik ben juist een echte teamplayer en zal als onderdeel van jullie team de mogelijkheden met jullie ontdekken. Verder help ik ook bij de daadwerkelijke uitwerking van een concept.

Naast het inhoudelijke aspect van onderwijs richt ik me samen met mijn collega Nawfel, digitaal leermiddelenexpert, ook op de manier waarop we het lesmateriaal aan studenten presenteren. Digitalisering van lesmateriaal waarbij het contact met de student behouden wordt.

Practice what you preach!
Om contact te houden met de doelgroep en mijn onderwijshart te kunnen laten spreken, sta ik ook nog een paar dagen per week voor de klas als docent Nederlands binnen het mbo.

Eigen ontwikkeling
Vanaf de zomer van 2020 ga ik op wereldreis om onderzoek te doen naar internationale trends op het gebied van onderwijsvernieuwing. Oké… ook om mooie plekjes te ontdekken.